Over Taekwondo

Categorie: Over de club

Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een Koreaanse sport. Letterlijk vertaald betekent tae: voet, kwon: hand of vuist en do: de manier of de weg. Taekwondo is dus: de manier/weg van de voet en de hand. Deze benaming geeft al aan dat er binnen deze sport geen wapens worden gebruikt. Dit is een verschil met sommige andere vechtsporten, bijvoorbeeld Kung Fu, waarbij ook het gebruik van wapens een onderdeel van de sport kan vormen. Wel wordt er binnen Taekwondo (voor gevorderden) aandacht besteed aan zelfverdediging tegen wapens.

Het doel van Taekwondo is ook in de eerste plaats zelfverdediging. Binnen de training en binnen de sport als geheel zijn zelfbeheersing en respect belangrijk.

Taekwondo verbetert je lichamelijke conditie, lenigheid en coördinatie, maar draagt ook bij aan je discipline en je zelfvertrouwen. Het draait bij Taekwondo niet alleen om spierkracht. Juist daarom is het een sport die door iedereen te beoefenen is.

Training

Taekwondotraining kan bestaan uit verschillende onderdelen.

Om te beginnen zal iedereen de basistechnieken moeten leren: standen, trappen, afweren en stoten.

Dit gebeurt door middel van technische oefeningen maar wordt ook geoefend tijdens conditietraining. Verder word aandacht besteed aan sparren: oefengevechten tijdens de les. Ook wordt zelfverdediging (Hosinsul) geoefend tijdens de lessen: bijvoorbeeld het bevrijden uit een greep of het afweren van een aanval en vervolgens het uitschakelen van de tegenstander.

Een training gericht op stijlvormen draait vooral om de uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen, bijvoorbeeld “taegueks”). Tijdens een stijltraining zal de nadruk meer liggen op de uitvoering en minder op conditie.

Voor gevorderden zijn breektesten een onderdeel van het examen: het breken van planken en dergelijke, door middel van tevoren bepaalde taekwondotechnieken. Hierbij is vooral de techniek en de snelheid van belang en ligt de nadruk minder op kracht.

WTF en ITF Taekwondo

Taekwondo vereniging Olthuis geeft lessen in WTF Taekwondo. Internationaal is Taekwondo verdeeld over 2 organisaties met ieder een eigen vorm van Taekwondo: ITF Taekwondo (International Taekwondo Federation) en WTF Taekwondo (World Taekwondo Federation). Zeer vereenvoudigd samengevat kan gezegd worden dat binnen ITF Taekwondo meer nadruk ligt op stijl en technische beheersing bij de uitvoering van de technieken en bij WTF Taekwondo meer de nadruk ligt op Taekwondo in sportieve vorm. WTF-taekwondo is de olympische vorm van taekwondo en omvat meer full contact sparren dan ITF Taekwondo. De internationale eisen voor WTF diploma’s (bijvoorbeeld Dan-graden) worden bepaald door Kukkiwon: het Wereld Taekwondo Hoofdkwartier in Korea.

Binnen Nederland wordt het WTF Taekwondo georganiseerd door de TBN: Taekwondo Bond Nederland. De TBN zorgt onder andere voor de organisatie van landelijke Dan-examens, de organisatie van wedstrijden en het geven van trainersopleidingen. Wanneer iemand lid wordt van onze vereniging en taekwondo wil gaan beoefenen is het dan ook

 

Artikel delen: